13 Kasım 2017 Pazartesi

Alman Çoban Köpeği



 Alman Çoban Köpeği



Alman Çoban Köpeği, Alsatian diye de tanınır. Gösterişli, dengeli ve çok güçlü bir köpektir. Pas rengi ve kahve rengi ile siyah ya da tamamen siyah olabilir. Burun her zaman siyahtır. Hafif fakat güçlü bir kemik yapısıyla sağlam, adeleli ve hafif dikdörtgen bir vücut yapısı vardır. Başı vücudu ile orantılı olmalıdır. Hafif konveks bir alnı vardır. Güçlü makas ısırışı ile kapanan dişleri, vücutla birleşen yeri geniş ve uca doğru sivrileşen dik ve öne bakan kulakları vardır (Altı aydan küçük yavrularda hafif öne kıvrık olabilir) Gözler badem şeklinde, koyu renkli ve zeki ifadelidir. Tüylü kuyruğu neredeyse yere kadar iner. Ön bacaklar ve omuzlar adeleli, baldırlar güçlü ve sağlamdır. Yuvarlak ayakları sert tabanlıdır. Uzun veya kısa tüylü olabilirler.



Karakteri 

Çoğunlukla iş köpeği olarak kullanılan Alman çoban köpeği korkusuz, dikkatli ve zekidir. Cesur, neşeli, itaatkar ve öğrenmeye heveslidir. İnanılmaz sadakati ve cesareti ile tanınır. Kendinden emin bir sukünete sahiptir; ancak asla düşmanca değildir. Çok yüksek öğrenme kapasitesi vardır. Alman Çoban köpekleri aileleri ile birlikte olmaktan büyük keyif alırlar; ancak yabancılara karşı mesafelidirler. Bu ırk ailesiyle olmaya gereksinim duyar ve uzun süre yanlız bırakılmak istemez. Sadece gerektiğinde havlar. Alman çoban köpeklerinin oldukça gelişmiş koruma güdüleri vardır, bu nedenle aşırı korumacı olmaması için dikkatle ve özenle diğer insan ve hayvanlarla genç yaşta sosyalleştirilmelidir. İnsana karşı sergilenen saldırganlık dikkatsiz üretim ve eğitim nedeniyledir. Dikkatli üretilmiş ve eğitilmiş dengeli bir köpek diğer ev hayvanları, çocuklarla ve ailesiyle güvenilirdir. Erken yaşta itaat eğitimine başlanmalıdır. Alman çoban köpeğini doğru üreticiden almak çok önemlidir. Bazıları çekingen ve huysuzdur. Bu karakterdeki köpeklerin korku nedenli ısırmaya eğilimi vardır. Yavrunun ailesini iyi incelemek gerekir. Cezaya dayalı bir eğitim bu köpeklerde başarıya ulaşmaz. Irk o kadar zeki ve eğitilebilirliği öylesine yüksektir ki çoban köpekliği, koruma köpeği, polis ve asker köpeği, körler için rehber köpek, arama ve kurtarma köpekliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Alman çoban köpeği popüler bir aile ve show köpeğidir.


Yaşam Ortamı

Alman çoban köpeği yeterli egzersiz imkanı sağlanırsa apartmanda da yaşayabilir.



Egzersiz İhtiyacı

Alman çoban köpeği eğitim egzersizleri ile birleştirilmiş yoğun aktiviteden hoşlanır.



Bakımı

Bu ırk, az da olsa sürekli tüy döker ve mevsimsel tüy dökümü oldukça yoğun olabilir. Eve dökülen tüyler problemse günlük fırçalama tavsiye edilir. Deri yağ dengesini bozmamak için yılda en fazla bir iki kez yıkanmalıdır.



Kökeni 

Wurtemberg, Thurginia ve Bavaria'dan uzun tüylü, kısa tüylü ve tel tüylü yöresel çoban köpeklerini toplayan Max von Stephanitz ve diğer üreticiler eğitilebilirliği yüksek, itaatkar ve güzel Alman çoban köpeğini yarattılar. Nisan 1899'da Max von Stephanitz, Horan adındaki bir köpeği ilk Alman çoban köpeği olarak kayıt etti. 1915'e kadar hem uzun tüylü hem de tel tüylü tipi yarışmalara sokuluyordu. Bu gün çoğu ülkede sadece kısa tüylü olanları yarışma amaçlı sergilenmektedir.

Karakter Özellikleri
Başka köpeklerle geçinme5 üzerinden 5
Başka petlerle geçinme5 üzerinden 4
Çocuklarla anlaşma5 üzerinden 4
Yabancılara davranış5 üzerinden 3
İtaat seviyesi5 üzerinden 4
Eğitilebilirlik5 üzerinden 5
Koruma özelliği5 üzerinden 5
Egzersiz ihtiyacı5 üzerinden 4
Oyunculuk5 üzerinden 2


Boyut ve Ağırlık
Irk boyutuDev
Yükseklik Erkekte60 - 65 cm
Yükseklik Dişide55 - 60 cm
Kilo Erkekte35 - 40 Kg
Kilo Dişide35 - 40 Kg


Tüy Özellikleri
Tüy UzunluğuOrta uzunlukta
Tüy YapısıÇift tabakalı, Düz, Sert, Tel tel, Yünlü.
Fırçalanma İhtiyacıHer gün fırçalamak gerekir
Traş ve BanyoTraş ihtiyacı yoktur. Yılda 1 - 2 kere yıkanmalıdır.
Tüy DökümüÇok tüy döker
Taşıdığı RenklerPas rengi, Kahverengi, Siyah kombinasyonu, Siyah.


Irk Özellikleri
KişilikDominant, Uysal, Cesur, Dikkatli, Zeki, İtaatkar, Yalnız kalmayı sevmez.
Kötü HuylarıBazıları çekingen ve huysuzdur. Bu karakterde olanlar da korku nedenli ısırmaya eğilimi vardır.
Yetenekli Olduğu GörevlerArama, Asker, Bekçi, Çoban, Kurtarma, Polis.
Yaşadığı iklimSoğuk İklim
En uygun yaşam alanıBahçeli Ev
Yatkın Olduğu HastalıklarKalça displazisi, Kan rahatsızlıkları, Sindirim problemleri, Epilepsi, Kronik egzema, Keratitis, Cücelik, Pire allerjisi.
Yaşam Süresi13 Yıl


Diğerleri
Irk grubuÇoban
Diğer İsimleriDeutscher Shaferhund, Alsatian
Bağlı Olduğu klüpAKC, ANKC, CKC, FCI (Group 1), KC (GB), UKC
KökeniAlmanya

10 Kasım 2017 Cuma

Golden Retriever

Golden Retriever 







Golden Retriever, kremden altın rengine kadar değişebilen kürküyle güzel ve sağlam yapılı bir köpektir. Dış tüyler su geçirmez, iç tüyler ise sıktır. Kafa, uca doğru incelen, ama yine de geniş ve güçlü görünen ağız kısmı ile iridir. Dişleri makas ısırışı ile kapanır ve belirgin bir alın çıkıntısı vardır. Burun siyahtır. Gözler koyu renk, göz kenarları ile kahverengidir. Kulaklar orta büyüklükte ve düşüktür. Boyun ve baldırlar adaleli, göğüs geniştir. Kuyruk uzun ve düzdür ve genellikle kıvrık tutulmaz.

Karakteri 

Goldenlar sevgi dolu, uslu ve zeki köpeklerdir. Kolaylıkla eğitilirler ve çocuklarla iken güvenilir ve naziktirler. Sadık, kendine güvenen, tatlı ve sahibini memnun etmeye hevesli bir ırktır. Aktif, güvenilir ve mükemmel bir aile köpeğidir. Golden Retriever itaat etmeye hazır yapısı nedeniyle itaat eğitimi onlarla çok keyifli geçer. Diğer hayvanlar dahil herkesle dost canlısı olduğundan ondan koruma görevi beklenmemelidir. Saldırganlık göstermemelerine rağmen Golden'lar gelen yabancıya havlayarak haber vererek iyi bekçilik edebilirler. İtaat yarışmalarında büyük başarı kazanmıştır. İnsandan izole edildiğinde ya da uzun süre sevdiklerinden uzak tutulduğunda yaramazlık yapmaya başlar. Çok hareketli ve ilgi isteyen köpeklerdir. İz sürme, vurulan avı geri getirme, narkotik köpeği, itaat yarışmaları yeteneklerininden sadece bir kaçıdır. Bu köpekler yüzmeye bayılırlar.





Yaşam Ortamı

Bu ırk yeterli egzersiz sağlandığında apartmanda yaşayabilir.


Egzersiz İhtiyacı 

Golden Retriever günlük egzersize ihtiyaç duyar. Çoğunlukla top ya da sopa getir oyunu oynayacağından egzersizi nispeten kolaydır. Kolay kilo aldığından diyetine dikkat edilmelidir.


Bakımı

Bu düz ve çifte tüylü ırkın tüy bakımı kolaydır. Alt tüylere de dikkat ederek günlük tarama genel bakımı sağlayacaktır. Mevsim değişimlerinde orta derecede tüy döker.



Kökeni

Golden Retriever ilk defa -kesin olmamakla beraber- sarı düz tüylü Retriver, kısa tüylü Tweed Su Spanieli, diğer spanieller ve hatta Newfoundland çaprazlanarak İngiliz Adalarında üretilmiştir. Aslında ırk showlara başlarda "Altın Düz Tüylü" (Golden Flat-Coated) adıyla çıkarılıyordu. Golden dünyanın en popüler aile köpeklerinden biridir. Dünya üzerindeki en iyi itaat yarışmaları birincilerinin çoğu Golden Retrieverlardır. Golden, karada ve suda iyi bir kuş avcısıdır. Mükemmel burnu sadece avını değil narkotik departmanı için uyuşturucu bulunmasında da kullanılır. İnsanı memnun etmeye eğilimi ve öğrenmeye açıklığı, bu ırka hastalar için terapi ve körler için rehber köpeklikte de büyük başarı kazandırmaktadır.




Karakter Özellikleri
Başka köpeklerle geçinme5 üzerinden 5
Başka petlerle geçinme5 üzerinden 5
Çocuklarla anlaşma5 üzerinden 5
Yabancılara davranış5 üzerinden 4
İtaat seviyesi5 üzerinden 5
Eğitilebilirlik5 üzerinden 5
Koruma özelliği5 üzerinden 2
Egzersiz ihtiyacı5 üzerinden 5
Oyunculuk5 üzerinden 5

Boyut ve Ağırlık
Irk boyutuBüyük
Yükseklik Erkekte56 - 61 cm
Yükseklik Dişide51 - 56 cm
Kilo Erkekte27 - 36 Kg
Kilo Dişide25 - 32 Kg

Tüy Özellikleri
Tüy UzunluğuUzun tüylü
Tüy YapısıÇift tabakalı, Sık, Hafif Dalgalı, Yumuşak, Su geçirmez.
Fırçalanma İhtiyacıHaftada bir kaç kez fırçalamak gerekir
Tıraş ve BanyoTraş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde yıkanabilir.
Tüy DökümüOrta derecede tüy döker
Taşıdığı RenklerKrem, Altın


Irk Özellikleri
KişilikUysal, Sevgi dolu, Zeki, Güvenilir, Nazik, Sadık, Kendine güvenen, Sahibini memnun etmeye hevesli, Aktif, Yüzmeyi sever.
Kötü Huyları-
Yetenekli Olduğu GörevlerBekçi, İz sürücü, Polis.
Yaşadığı iklimIlıman İklim
En uygun yaşam alanıOrta Boyutlu Ev
Yatkın Olduğu HastalıklarKalça displazisi, Kongenital kalp hastalıkları, Kongenital göz hastalıkları, Deri alerjileri.
Yaşam Süresi10 - 12 Yıl


  Diğerleri
Irk grubuSportif
Diğer İsimleriYellow Retriever, Russian Retriever
Bağlı Olduğu kulüpAKC, ANKC, CKC, FCI (Group 8), KC (GB), UKC
Kökeniİngiltere

7 Kasım 2017 Salı

Pomeranian Boo

                                         Pomeranian ( Boo)





         Dik kulakları ve sivri burnu ile küçük ve tüylü bir ırktır. Bazıları tilkiye bazıları ise oyuncak bebeğe benzeyen yüze sahiptir. En çok bilinenleri ve en çok karşımıza çıkanları "Teddy Bear" suratlı olanlarıdır. Hepsinin badem şeklinde parlak ve koyu renkli gözleri vardır. Burnu ya siyah ya da kürkünün rengidir. Dişler makas ısırışı ile kapanmalıdır. Ayrıca sırtta öne kıvrılan tüylü bir kuyruğa sahiptir. Boyunda gür bir yele vardır. Sık dik duran çifte kürkü sadece tek renkte olur. En yaygın renk kızıl, turuncu, mavi, kahverengi, siyah, beyaz ya da kremdir. Bazen çifte renklilere de rastlanır.










      Karakteri


   Pomeranian hayat dolu küçük bir köpektir. Öğrenmekten hoşlanan ve sahibine karşı çok sadık bir ırktır. Aynı zamanda inatçı ve cesurdur. Erken yaşta birlikte büyütülürse diğer köpekler ve ev hayvanları ile anlaşabilir. Ancak bazıları kendini olduğundan daha büyük sandığından kendisinden çok daha büyük köpeklere saldırabilir. Mükemmel bir bekçi köpeğidir. Yabancılara karşı mesafeli olduğundan onlara havlama eğilimindedir. Bu köpeğe küçük yaşta kapı çaldığında sadece birkaç kez havlayabileceği daha sonra görevi bittiği öğretilmelidir. Bu konuda çok tutarlı ve disiplinli olunmalıdır. Pomerian'lar oldukça dikkatli, meraklı ve kucak köpeklerinin en bağımsızıdır. Diğer küçük köpekler gibi sahiplerine yapışmazlar. Mutlu ve öğrenmeyi seven köpeklerdir. Patronun kim olduğunu iyi anlamalıdır. Aksi takdirde laf dinlemeyecektir. Sahibi izin verirse çok fazla talepkar olabilir. Çok küçük çocuklar için tavsiye edilmez. Çocuğun çok fazla ve dikkatsiz ilgisi bu köpeğin ısırmasına neden olabilir. Yine de daha olgun çocuklarla iyi anlaşır. Yaşlılar için mükemmel bir eşlik köpeğidir. Uysal yapısı ve sevgi dolu karakteri onu aranan bir ırk yapmaktadır. Yemeklerde ise seçici olabilir.


      Yaşam Ortamı

Pomeranian apartman hayatına uygundur. Ev içinde oldukça hareketlidir. Sıcak havalarda serin bir yerde tutulmalıdır.




     Egzersiz İhtiyacı 

İçinde oynayabileceği küçük bir bahçe Pomeranian'ın egzersiz ihtiyacını karşılayacaktır. Yorulmadan uzun mesafeler yürüyebilir.


      Bakımı 

Pomeranian'ın uzun çifte kürkü sık sık fırçalanmalıdır. Fırçalamaya baştan başlayıp tüyleri ayırarak ileri doğru tararsanız biraz zaman alsa da kürk bakımlı ve güzel görüntüsünü koruyacaktır. Pamuksu alt kürkü yılda bir iki kez dökülür. Gerektiğinde kuru şampuanlama yapılabilir. Göz kenarları, kulaklar ve dişler düzenli olarak temizlenmelidir. Pomeranian yıl boyu tüy döker.



      Kökeni

Pomerenya'nın Prusya bölgesinde geliştirilmiş Pomeranian kuzeyden sürülerin güdülmesi için Avrupa'ya getirilen eski Spitz ırklarından gelmektedir. Pom 'un ataları 15 kg geliyordu. Marie Antoinette, Emily Zola ve Mozart birer Pomeranian sahibiydiler. 1800'lerde Kraliçe Victoria Pomeranian meraklısı oldu ve ırk için kendi yetiştirme programını kurdurdu. Köpeklerini başarıyla yarışmalara sokarak ırkın İngiltere'de yerleşmesini sağladı. Kraliçe Victoria daha küçük köpekleri tercih ettiği için pek çok üretici daha küçük köpekler üretmeye yöneldi. Şimdi Pomeranian orijinal kilosundan 1-3 kg ağırlığa düşürülmüştür. Pomeranian'ın zekası ve yetenekleri onu sirkler için aranılan köpeklerden biri yapmıştır. Bugün Pomeranian temel olarak aile ve yarışma köpeğidir.


       
                                                            Karakter Özellikleri
Başka köpeklerle geçinme5 üzerinden 1
Başka petlerle geçinme5 üzerinden 4
Çocuklarla anlaşma5 üzerinden 2
Yabancılara davranış5 üzerinden 3
İtaat seviyesi5 üzerinden 2
Eğitilebilirlik5 üzerinden 2
Koruma özelliği5 üzerinden 1
Egzersiz ihtiyacı5 üzerinden 1
Oyunculuk5 üzerinden 5


Boyut ve Ağırlık
Irk boyutuOyuncak
Yükseklik Erkekte18 - 30 cm
Yükseklik Dişide18 - 30 cm
Kilo Erkekte1 - 3 Kg
Kilo Dişide1 - 3 Kg


Tüy Özellikleri
Tüy UzunluğuUzun tüylü
Tüy YapısıÇift tabakalı, Yumuşak, Düz, Kaba yapılı, Alt tabakası pamuksu.
Fırçalanma İhtiyacıHaftada bir kaç kez fırçalamak gerekir
Tıraş ve BanyoTraş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde kuru şampuan uygulanabilir. Göz kenarları, Kulaklar düzenli temizlenmelidir.
Tüy DökümüÇok tüy döker
Taşıdığı RenklerKızıl, Turuncu, Mavi, Kahverengi, Siyah, Beyaz, Krem, Bazen çifte renklilere de rastlanır.


Irk Özellikleri
KişilikDominant, Sadık, İnatçı, Meraklı, Cesur, Bağımsızlığına düşkün.
Kötü HuylarıBaşına buyrukluk, Yemek seçme.
Yetenekli Olduğu GörevlerKucak köpeği
Yaşadığı iklimIlıman İklim
En uygun yaşam alanıKüçük Boyutlu Ev
Yatkın Olduğu HastalıklarDiz kapağı çıkığı, Kalp hastalıkları, Deri hastalıkları, Göz enfeksiyonları, Erken yaşta diş kaybı.
Yaşam Süresi15 Yıl


Diğerleri
Irk grubuOyuncak
Diğer İsimleri-
Bağlı Olduğu klüpAKC, ANKC, CKC, FCI (Group 5), KC (GB), UKC
KökeniAlmanya






Bu ırka sahip olan ve herkesin tanıdığı isimlerin bazılarını da sizlerle paylaşmak isteriz.
İş Adamı Ali Ağaoğlu
İş Adamı İnan Kıraç
İş Adamı Murat Keten
İş Adamı Turgut Toplusoy
İş Adamı Yalçın Kaya Yılmaz
İş Kadını İrem Yargıcı
Sanatçı Ebru Gündeş
Sanatçı Gülben Ergen
Sanatçı Serdar Ortaç
Sanatçı Aydan Şener
Oyuncu Eda Ece
Sosyetenin ünlü simaları: Hande Acar, İlkem Öztürk, Sinem Ayan, Yasemin Çarmıklı, Aylin Yılmaz
Bunların yanı sıra ülkemizde sıra dışı yaşamı ve köpeklere olan düşkünlüğü ile tanınan ve her zaman gündemde kalmayı başaran Süreyya Yalçın
Çeşitli ülkelerde hepimizin aşina olduğu Pomeranian Boo sahibi olan yabancı ünlülerin bazıları ise şöyle;
Nicole Richie
Eva Longoria
Kelly Osbourne
Hilary Duff
Gwen Stefani
Fran Drescher
Leann Rimes
Carmen Electra
Sylvester Stallone
Lisa Vanderpump